Patiëntenmateriaal

Digitale nieuwsbrieven

 

Digitale nieuwsbrieven over chronische ziektes, geschreven voor patiënten.

 

'Stress doet in het vrouwenbrein iets anders dan in het mannenbrein'

 

Nieuwsbrief Depressie 

 

Neurobioloog Gert ter Horst onderzocht met zijn collega’s hersengebieden die een grote rol spelen bij emoties. Eenmaal blootgesteld aan stress bereiken vrouwenhersenen eerder een plafond, waardoor depressies of angststoornissen kunnen ontstaan. De resultaten van het onderzoek verschenen onlangs in het tijdschrift Physiology & Behavior.

 

Angststoornissen en depressies komen bij vrouwen twee- tot driemaal vaker voor dan bij mannen. Stress is vaak een voorloper van dit soort psychiatrische aandoeningen. Daarom is er veel belangstelling voor stress. Ter Horst onderzocht samen met zijn collega’s het rattenbrein aan het UMC Groningen.

 

Hersenen vrouwtjesrat veel actiever
Ter Horst deed onderzoek naar hersengebieden die een rol spelen bij emoties. De hersenactiviteit tussen mannetjes- en vrouwtjesratten vertoonde hierbij opvallend veel verschillen. In omstandigheden die niet stressvol zijn, is de activiteit in deze gebieden bij vrouwtjes veel hoger dan bij mannetjes. Vrouwtjes hebben dus een hogere basale hersenactiviteit. Door die hogere basale hersenactiviteit bereiken zij tijdens stressvolle situaties eerder hun plafond dan mannen.

 

Nog meer onderzoek naar het brein
Uit onderzoek van gezondheidswetenschapper Maaike Verhagen blijkt eveneens dat depressies bij vrouwen een andere achtergrond hebben dan bij mannen. Maaike Verhagen promoveerde vorige maand aan het UMC St Radboud. Zij ontdekte dat de verschillen tussen mannen en vrouwen onder meer te maken hebben met de groeifactor BDNF: Brain Derived Neurotrophic Factor. Deze groeifactor zorgt voor herstel van het functioneren van zenuwcellen na stress. Bij mannen speelt deze groeifactor een rol, maar bij vrouwen niet. Ook ontdekte ze dat er verschillen zijn in de genen die een rol spelen bij neuroticisme: een persoonlijkheidskenmerk van tobberigheid, bezorgdheid en nervositeit.

 

Behandelingen op maat
Beide wetenschappers tonen aan dat vervolgonderzoek gewenst is. Wanneer meer bekend is over de oorzaken van depressies en angststoornissen kunnen er betere behandelingen voor mannen én vrouwen ontwikkeld worden.

 

Bronnen

  • NRC Handelsblad, 28 mei 2009
  • Physiology & Behavior. Bron is Engelstalig!
  • UMC St Radboud

Gepubliceerd op: 19 juni 2009